Kuchnia

Przystawki, obiad.

Fasolka po bretońsku
Składniki:

50 dag fasoli jaś
30 dag chudego, wędzonego boczku
30 dag niezbyt tłustej kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
majeranek
kminek
ostra papryka
pieprz
czosnek granulowany
cząber
tymianek

Wykonanie:

Fasolę umyć, zalać wodą i moczyć 12 godzin, następnie gotować do miękkości z: majerankiem, kminkiem, papryką, pieprzem, cząbrem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym. Do drugiego garnka włożyć boczek, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości, a potem pokroić w kostkę. Boczek, pokrojoną kiełbasę podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę, przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć do garnka z fasolą, doprawić do smaku i zostawić by potrawa przegryzła się.

Najlepsze z bułką, ale tym razem jedliśmy fasolkę z rozmarynową focaccią (przepis wkrótce). I ten mix polsko-włoski był bardzo udany.

Uwaga:

*ziół i przypraw dodaję baaardzo dużo (ostrożnie z cząbrem)

**czuszkę wyjmuję po ugotowaniu fasolki i uważam by nie rozpadła się

***ze względu na fakt, że fasola bardzo długo gotuje się, przygotowuję większą ilość i przy okazji robię fasolową, barszcz ukraiński, czy inne danie z fasolą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation