Kuchnia

Tarty - wytrawne

Tarta włoska z mięsem mielonym

20 dag mąki
10 dag masła
sól
1/2 kg mielonego mięsa
jajko
papryka czerwona i zielona
3 cebule
ząbek czosnku
po łyżce masła i koncentratu pomidorowego
5 łyżek śmietany
sól, pieprz, tymianek

Mąkę, zimne masło i szczyptę soli posiekaj, dodaj 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieć gładkie ciasto. Wstaw na 30 min do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj, włóż do natłuszczonej formy na tartę. Przykryj papierem do pieczenia (obciąż go kilkoma fasolkami) i piecz 12 minut w temp. 200 stopni C.

Na oleju zeszklij drobno pokrojone cebule i posiekany czosnek, dodaj pocięte na kawałki papryki, duś kilka minut. Dodaj mięso, koncentrat, przyprawy. Smaż ok. 10 minut, cały czas mieszając, następnie schłodź. Jajko rozkłóć ze śmietaną i tymiankiem, wymieszaj z mięsem, wyłóż farsz na podpieczony spód. Piecz 30 min w temp. 200 stopni C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation