Kuchnia

Kuchnia Placki, gofry i racuchy

Waniliowe placuszki z jabłkami


Składniki :

200 g serka homogenizowanego waniliowego
150 g mąki pszennej
75 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jajka
2 jabłka ( u mnie średnie )
szczypta cynamonu
u mnie dodatkowo 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią bo serek był jakiś mało waniliowy

Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka mieszamy z serkiem i mlekiem. Dodajemy mąkę, proszek, sól, cynamon i u mnie dodatkowo cukier waniliowy ( wszystkie te składniki przesiałam ). Delikatnie łączymy je ze sobą, ja robiłam to za pomocą miksera na wolnych obrotach. Kolejno dodajemy partiami ubitą pianę i również delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki łączymy z masą. Na koniec jabłka tarkujemy na grubych oczkach ( starte jabłka odcisnęłam z nadmiaru soku ), dodajemy do miski. Mieszamy. Placuszki nakładamy łyżką, smażymy na suchej patelni po 1 minucie z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation