Hobby

Zdrowe

Rybne pulpety | abcZdrowie.pl

Składniki:

450 g fileta z halibuta,
200 g fileta z łososia,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 duża cebula,
2 duże jajka,
1 łyżeczka soli morskiej,
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
1 łyżka nektaru z agawy,
1 łyżka soku z cytryny,
1/4 szklanki świeżego koperku,
1 szklanka startej marchewki,
1/2 filiżanki pietruszki.
Przygotowanie:
Ryby umyj i pokrój na małe kawałki. Włóż je do blendera i zmiel na wolnych obrotach. Rozgrzej oliwę na patelni, pokrój cebulę i wrzuć ją na ogień, aby zmiękła. Jajka, nektar z agawy, sok z cytryny, miękką cebulę, sól i pieprz zmieszaj w misce z rozdrobnioną rybą. Do mieszanki dodaj też startą marchew, koper i pietruszkę. Wymieszaj dokładnie i schowaj w chłodne miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ugotuj w garnku osoloną lekko wodę, doprowadź ją do wrzenia i zmniejsz ogień. Z mieszanki uformuj niewielkie kuleczki rybne i wrzucaj do wody na 15 minut. Podawaj z sosem chrzanowym i grzankami.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie
Białka Węglowodany Tłuszcze Błonnik 223,73 kcal
25,31 g 8,65 g 10,3 g 2,36 g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation