Kuchnia

coś na ząb

Panna Cotta kokosowa z truskawkami
składniki:
300ml mleka kokosowego
300ml jogurtu naturalnego, typu greckiego
75g cukru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka mleka

oraz:
kilka truskawek
4 łyżki wody
1 łyżeczka cukru
1cm kawałek laski waniliowej

Mleko kokosowe zagotować w rondelku z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Żelatynę wymieszać z łyżką mleka i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Rondelek z mlekiem zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż się rozpuści i odstawić do ostudzenia. Następnie dodać jogurt, przecedzić całość przez gęste sito. Krem przelać do miseczek i schować na kilka godzin do lodówki.

W garnuszku zagotować wodę z cukrem, przekrojonym kawałkiem laski waniliowej i jedną truskawką pokrojoną na ćwiartki. Sos ostudzić.

Stężałą pannę cottę ozdobić pokrojonymi truskawkami i sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation