Fotografia

love

Maślane serduszka z wiśniowym nadzieniem

Ciasto:
30 dkg mąki
20 dkg masła miękkiego
10 dkg cukru pudru
1 żółtko

Nadzienie:
1 tabliczka białej czekolady
1 słoik konfitury wiśniowej
50 ml wiśniówki

Zagnieć gładką kulę ciasta, schowaj na chwilę do lodówki, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj wiśniówkę i dżem, zamień miejscami miseczki. Odrywaj porcje ciasta i wałkuj na grubość 0,5 cm, wycinaj serca, kładź na wysmarowanej masłem blasze, gdy nadzienie zgęstnieje, nakładaj po pół łyżeczki na środek każdego serduszka i przykrywaj delikatnie drugim: u mnie część pełnych, w części wycięłam jeszcze małe okienka, dociśnij lekko brzegi. Rozkłóć w szklance jajko, dolej kroplę mleka i posmaruj wszystkie ciasteczka po wierzchu,zwróć uwagę na brzegi - jajko dodatkowo je sklei.Piecz w 180 st przez 15 min aż się lekko zezłocą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation