Kuchnia

mięsa

Klasyczne curry z kurczaka
Składniki

Marynata:
2,5 cm korzenia imbiru (startego na tarce)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chilli w proszku
sok z 1/2 cytryny
100 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki garam masala
80 dag średniej wielkości kawałków kurczaka (udka, „pałki”, piersi – bez skóry i kości)
Sos:
1,25 kg pomidorów
5 cm korzenia imbiru
4 ząbki czosnku
4 ziarna zielonego kardamonu
2 goździki
1 listek laurowy
1/2 łyżki mielonego chilli (możemy dodać mniej, jeżeli nie lubimy ostrych potraw, lub więcej – jeśli lubimy bardzo ostre)
60 g masła
75 ml śmietanki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki garam masala
Etapy przygotowania

1
Miksujemy razem wszystkie składniki marynaty, polewamy nią kurczaka, mieszamy, tak by marynata oblepiła każdy kawałek mięsa, i odstawiamy na co najmniej 30 minut.
2
Najlepiej upiec mięso na grillu. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, możemy użyć patelni grillowej lub po prostu opiekacza w piekarniku, w wysokiej temperaturze (200°C), tak aby się mocno przypiekło.
3
Robimy sos. Pomidory kroimy na ćwiartki, wrzucamy do garnka, dodajemy 125 ml wody, 2,5 cm kawałek imbiru (obieramy i miażdżymy lub przekrawamy na pół) oraz obrane ząbki czosnku, zmiażdżone ziarnka kardamonu, goździki i listek laurowy. Gotujemy wszystko razem, aż pomidory się rozpadną. Miksujemy na purée i przecieramy przez sito. Purée przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy, aby odparować nadmiar wody. Wsypujemy chilli w proszku, a gdy purée zgęstnieje, dorzucamy masło i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity błyszczący sos.
4
Wkładamy mięso, pozostały kawałek imbiru – drobno posiekany lub starty na tarce – i śmietankę. Dusimy razem jeszcze 5-10 minut. Gdy tylko na powierzchni sosu zacznie wydzielać się tłuszcz, dodajemy 1-2 łyżki wody oraz 1 łyżkę śmietanki, mieszamy dokładnie i zdejmujemy szybko z ognia. Na koniec doprawiamy danie solą i garam masala. Podajemy z ryżem lub chlebem naan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation