Kuchnia

przetwory

Nalewka figowa ze świeżych


Składniki:

1 kg świeżych fig

400 ml spirytusu 70 %

600 ml wody

10 dag cukru



Przygotowanie:

Figi dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki. Zasypujemy w garnku cukrem. Dodajemy 250 ml wody. Gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, kilka razy w tym czasie mieszając.

Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy spirytus oraz 350 ml przegotowanej i ostudzonej wody, mieszamy. Przelewamy do słoika i zostawiamy w niezbyt ciepłym miejscu na 14 dni. W tym czasie 1-2 razy dziennie dokładnie mieszamy.

Po dwóch tygodniach przecedzamy nalewkę przez sito wyłożone gazą. Dokładnie wyciskamy cały sok z fig. Owoce możemy wykorzystać do przygotowania np. ciasta Kilimandżaro. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Nalewka jest najlepsza po co najmiej 2-3 miesiącach leżakowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation