Kuchnia

nalewki likiery

Nalewka jagodowa z laską wanilii | Kuchnia pokoleń

1 litr spirytusu
1 litr wody
750g cukru
2 cytryny
1 kg jagód
1 laska wanilii

Nalewka jagodowa zrobiona z naszych Polskich jagód. Nalewka nadaje się do picia po 6 miesiącach, czym dłużej leży tym jest lepsza. Laskę wanilii przekrój w wzdłuż, wyskrob nasionka i wszystko razem włóż na dno słoika. Wsyp oczyszczone jagody do dużego słoika, zasyp cukrem, zostaw tak długo aż cukier się całkowicie rozpuści, codziennie wstrząsnąć słoikiem.
Jak już cukier całkowicie się rozpuści, zlać sok do drugiego słoika, można wycisnąć sok z jagód przez podwójnie złożoną gazę. Do soku dodać spirytus, wodę i sok z cytryn. Wymieszać i odstawić w ciemne chłodne miejsce na 6 miesięcy. Po sześciu miesiącach przelać nalewkę przez bibułkę filtracyjną. Czasami jest tak że nalewka jest u góry słoika klarowna tylko dół trzeba przefiltrować. Czystą nalewkę przelewamy do butelek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation