Kuchnia

Deser

Puszyste bułeczki – najlepsze
Drukuj (beta)

puszyste bułeczki

To najlepsze bułeczki jakie do tej pory jadłam. Miękkie, puszyste i znikające szybko. Są fenomenalne! Po prostu pychotka! Mogą być na kanapki, a mogą być zjadane po prostu same do szklanki zbożowej kawy czy kakao. No i żadne bułeczki sklepowe nie dorównują im w puszystości. Po prostu są to pyszne puszyste bułeczki ;-)

Przepis swoje źródło ma u Leonor a ja go troszkę zmodyfikowałam po kilku próbach po swojemu. I naprawdę nie ma co dłużej myśleć, trzeba bułeczki zrobić :) Te puszyste bułeczki zaliczają się do grona mojego ulubionego pieczywka. A posmarowane moimi ulubionymi powidłami śliwkowymi z czekoladą to już totalna rozpusta! Smacznego!

Puszyste bułeczki
Czas: ok. 2 h (wraz z wyrastaniem i pieczeniem)
Wielkość bochenka: 12 sztuk bułeczek
Składniki

570 g mąki pszennej (typ 480)
12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
175 ml mleka + 10 ml do drożdży
85 g masła (może być masło roślinne)
4 łyżeczki cukru
2 jajka
łyżeczka soli

plus:

rozkłócone jajko do smarowania przed pieczeniem

Tak robię bułeczki puszyste – film

Ten film możesz też obejrzeć w serwisie YouTube: http://youtu.be/fDlQ5eqOHzI

Przygotowanie – wersja ilustrowana
Puszyste bułeczki krok po kroku
Krok 1.

Drożdże rozrabiam cukrem i tą odrobiną mleka (ze składników pozycja + 10ml do drożdży).

Do miski wrzucam wszystkie pozostałe składniki a także dodaję te rozrobione drożdże. Mieszam, aż się połączy.
Puszyste bułeczki krok po kroku
Krok 2.

Przekładam na blat i wyrabiam parę minut aż będzie gładkie. Jeśli nazbyt śię klei to podsypuję odrobinkę (!) mąką.
Puszyste bułeczki krok po kroku
Krok 3.

Wyrobione ciasto wkładam do miski i przykrywam folią (nie robię tego szczelnie, raczej narzucam na miskę; pod folia ciasto mnie obsycha) i na to ściereczkę.

Zostawiam na 1h wyrastania.
Puszyste bułeczki krok po kroku
Krok 4.

[po wyrastaniu przez 1h ciasto powiększa swoją objętość - jak na zdjęciu].

Wyjmuję z miski i chwilkę wyrabiam.
Puszyste bułeczki krok po kroku
Krok 5.

Formuję wałek i dzielę na 12 części – tyle bułeczek.
Puszyste bułeczki krok po kroku
Krok 6.

Z każdej części formuje kulkę, ja robię to w ten sposób, że zbieram brzegi do środka je wciskając, tak jakbym chciała zawiązać sakiewkę (na filmiku pokazałam to dokładnie). wtedy kulki będę gładkie i fajnie naprężone.
Puszyste bułeczki krok po kroku
Krok 7.

Układam na lekko omączonym papierze do pieczenia w odległości ok 1,5 cm od siebie. Przykrywam np. ściereczką i zostawiam do wyrastania na 1h. W tym czasie bułeczki ładnie podrosną i fajnie zetkną się delikatnie ze sobą nawzajem.

Po tym czasie bułki smaruję po wierchu rozkłóconym jajkiem i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190 C piekarnika.
Puszyste bułeczki krok po kroku
Krok 8.

[A tak wyglądały moje bułeczki po wyjęciu z piekarnika]. Jajko rozkłócone na wierzchu daje ładny kolor bułeczkom (nie są bladzioszki) i też mniej wysychają. Bułeczki są pyszne – smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation