Architektura

Architektura

Babka cytrynowa

Składniki
250 g mąki
250 g cukru
200 g masła roslinnego
4 jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
lukier:
szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

1.
Masło rozpuścić delikatnie w rondelku lub kuchence mikrofalowej

2.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać cukier i zmiksować aż masa będzie jasna.

3.
Do masy żółtkowej dodać roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i zmiksować na gładką masę.

4.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do reszty ciasta i wolno zmiksować
Piane ubijam na sztywno.

5.
Ciasto wlać do wysmarowanej masłem foremki. Piec 40 min w 180 C

6.
Lukier: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, polać ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation