Kuchnia

przepisowo

składniki:

550 g mąki
2 łyżeczki soli
15 g miękkiego masła
120 g płatków owsianych
16 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki suchych)
150 ml letniego mleka
2 łyżki miodu
230 ml letniej wody


jeżeli używamy suchych drożdży instant nie musimy robić zaczynu i po prostu wszystkie składniki mieszamy. jeżeli korzystamy z drożdży świeżych, musimy zrobić najlepiej zaczyn: do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru i łyżkę mąki. wszystko mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut do wyrośnięcia.
mąkę mieszamy z solą i płatkami owsianymi. dodajemy masło, miód, wodę i zaczyn. wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. a następnie wyrabiamy ręką na gładką ciasto. formujemy kulę, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. ważne, żeby było to miejsce, gdzie jest ciepło i gdzie nie ma przeciągu (u mnie to łazienka).
po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy. blaszkę z piekarnika obsypujemy mąką, z ciasta formujemy bochenek i układamy na blaszce. przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut.
przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.
piec najpierw w 230 stopniach, 10 minut.
następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 20-25 minut.

chleb studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation