Kuchnia

przetwory

Dżem agrestowy z wanilią

300g agrestu
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka masła
1/2 laski wanilii

Najpierw przygotowujemy słoik. Myjemy z płynem i suszymy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 30 minut (w tym czasie akurat zrobimy dżem). Taki słoik powinien być sterylny. Wkładamy również talerzyk do zamrażalnika. Agrest oczyszczamy z szypułek i kroimy na połówki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 10 minut. Wtedy owoce staną się bardzo miękkie i się rozpadną. Zmniejszamy ogień i dodajemy cukier. Ważne jest żeby dokładnie go rozpuścić z owocami zanim zacznie się gotować. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy na szybkim ogniu przez kolejne 10 minut. Agrest jest bogaty w pektyny więc tyle czasu powinno wystarczyć, ale w razie czego dobrze jest zrobić test talerzyka. Jeśli na zimny talerzyk położymy odrobinę dżemu i po 10 sekundach on stężeje, to oznacza że jest gotowy. Jeśli nie, trzeba go jeszcze chwilkę pogotować. Na koniec dodajemy masło i ziarenka oraz laskę wanilii. Wszystko mieszamy i przekładamy do słoiczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation