Kuchnia

przetwory i nalewki

BURACZKI MARYNOWANE CAŁE

Składniki:

1 kg małych buraczków

zalewa:

1½ szklanki octu białego winnego lub ¾szkl. octu spiryt. 10%
3 szklanki wody
½ szklanki cukru
½ -1 łyżka soli
kilka liści liści laurowych
kilkanaście ziaren ziela angielskiego
3 - 4 łyżeczki nasion kminku



Wykonanie:

Buraczki myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Obieramy ze skórki (ładnie schodzi przez pocieranie dłońmi). Zagotowujemy zalewę z w/w składników i wrzucamy do niej buraczki. Ponownie zagotowujemy. Do wyparzonych słoiczków wkładamy buraczki i rozdzielamy po równo przyprawy. Zalewę ponownie zagotowujemy i zalewamy zawartość słoiczków. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odwracamy do góry dnem. Po ok. 10 minutach odwracamy i przenosimy w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation