Kuchnia

Ciasta.

Ucierane ciasto z jagodami.

Składniki:

- 6 jajek
- 1 kostka margaryny
- 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18%
- 40 dag mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- jagody w ilości dowolnej

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, po łyżce śmietany i mąki, aż do wyczerpania składników. Z białek ubić sztywną pianę, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta.
Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy (20 x 30 cm), posypać połową jagód. Na to wyłożyć drugą część ciasta i resztę jagód (jeśli ciasto pieczemy z innymi owocami, nie dzielimy ciasta na pół i owoce wykładamy tylko na wierzch).
Wstawić do nagrzanego do 180º C piekarnika i piec 50-60 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation