Kuchnia

urodzinowo

Sałatka z kurczakiem i serem camembert

Składniki na 1 osobę:
50-80 g. fileta z kurczaka
30 g. sera camembert
garść rukoli
garść poszatkowanej kapusty pekińskiej
garść mieszanki sałat
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
1-2 krople oleju sezamowego
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oleju do smażenia
Sos:
2 łyżki oliwy
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i cukru do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1-2 krople oleju sezamowego
Dodatkowo:
sezam do posypania (u mnie czarny)
Przygotowanie:
Mięso kroję w niewielkie kawałki, przekładam do miski. Oprószam je solą, pieprzem i słodką papryką, wlewam sos słodko - kwaśny i dokładnie mieszam. Odstawiam na 10 minut. W tym czasie na talerzu układam warzywa, a na nich pokrojony w kawałki ser. Przygotowuję sos (najłatwiej to zrobić w małym, zakręcany słoiku): mocno potrząsając mieszam wodę z sokiem z cytryny, solą i cukrem, a gdy te się rozpuszczą dodaję oliwę i olej sezamowy. Jeszcze kilka razy potrząsam słoikiem. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam kawałki kurczaka. Smażę je pod pokrywką, mieszając, 10 minut. Następnie jeszcze gorące układam na kawałkach sera, polem całość sosem i posypuję sezamem.
Przepis autorski.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation