Kuchnia

Sałatki.

Sałatki z brokułami
Składniki:

- 250 g makaron ryż (u mnie z Lubelli)

- mieszanka warzyw konserwowych (marchewka, groszek)

- puszka kukurydzy

- 300 g cebulki perłowej konserwowej

- 300 g szynki konserwowej (można zamienić na smażony filet z kurczaka w ziołach)

- 250 g papryki konserwowej

- 3 ogórki konserwowe

- 1 brokuł

- 2 jajka

- średni słoik majonezu lub jogurt naturalny z dwoma ząbkami czosnku w wersji fit

Ugotowany makaron, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie lub na parze,następnie również odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie kroimy w kostkę paprykę, szynkę konserwową, ogórka i jajko. Dodajemy cebulkę, mieszankę warzyw konserwowych, ostudzony makaron na koniec mieszamy z majonezem lub z jogurtem z czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, dokładnie mieszamy. W półmisku układamy na spodzie warstwę ugotowanego brokuła, na niego wykładamy część przygotowanej sałatki, znów układamy warstwę brokuła i na wierzch resztę sałatki. Ozdabiamy wierzch ugotowanym brokułem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation