Kuchnia

Przepisy

niebo na talerzu: Przepisy na Wielkanoc
składniki ( na tortownicę ok. 22 cm) :

- 250 g kaszy jaglanej
- litr mleka (zwykłego lub roślinnego) lub wody (mleko daje bardziej kremowy efekt)
- 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu/syropu z agawy
- puszka ananasa lub brzoskwiń
- 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30 - 36%
- 40 g żelatyny
- dwie łyżki siemienia lnianego
- laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego, ew. łyżka cukru waniliowego
- ew. żurawina/rodzynki

polewa:
pół tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczonej w rondelku nad parującą wodą z dwiema łyżkami śmietanki i połową łyżeczki masła

Kaszę podprażyć kilka chwil na suchej patelni, do momentu kiedy zacznie wydzielać orzechowy zapach, przepłukać porządnie wrzątkiem na sicie. Mleko lub wodę zagotować z cukrem, dodać kaszę i ew. uzupełnić wodą, aby płyn przykrywał kaszę ok. 2-3 cm powyżej jej powierzchni. Gotować mieszając, aż ciecz zostanie wchłonięta, nie mniej niż 10- 15 minut. Gdyby szybko stawała się sucha - uzupełnić jeszcze trochę wodą. Przykryć garnek pokrywką, zawinąć w ręcznik i odstawić na 15 minut, by kasza "doszła". Zalać nasiona lnu połową szklanki wody i gotować na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Owoce wyjąć z puszki i drobno posiekać. Syrop z puszki przelać do rondelka i mocno podgrzać ale nie gotować. W gorącym soku rozpuścić i dobrze wymieszać żelatynę. Kaszę przełożyć do miski, rozgnieść widelcem ewentualne grudki. Do kaszy dodać posiekane owoce, ugotowane siemię lniane i żurawinę. Dolać sok z żelatyną, całość dobrze wymieszać. Ostudzić, ale tak, by masa nie ścięła się na amen, ale nie była ciepła. W większej misce ubić na sztywno śmietanę, pamiętając, że zbyt długo miksowana zamieni się w masło. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i do śmietany ( nie odwrotnie) dodawać po łyżce masy jaglano -owocowej. Salaterkę lub metalową formę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą. Na jej dnie można dekoracyjnie ułożyć cząstki owoców. Wylać na nią masę. Całość odstawić pod przykryciem do lodówki, na kilka godzin do stężenia. Przełożyć ciasto przykrywając formę talerzem i odwracając wszystko do góry dnem. Ostrożnie zdjąć folię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation