Kuchnia

Przepisy

JOGURTOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

295 g mąki pszennej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
80 g drobnego cukru
łyżka cynamonu
2 jajka
50 g golden syrupu lub miodu
1 szklanka jogurtu greckiego
150 ml oleju słonecznikowego
cukier puder
800 g śliwek

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.

Wymieszać razem suche składniki czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon oraz sodę.
W drugiej misce połączyć jajka, golden syrup, olej oraz jogurt. Wszystko razem delikatnie zmiksować do połączenia składników. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto a na nim poukładać gęsto śliwki , przecięciem ku górze.
Piec 60-70 min do tzw, suchego patyczka. Podawać przestudzone, oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation