Zwierzęta

zupy

Zupa z porów (dietetyczna)

Składniki na ok. 6 porcji:

1,5 l wody
200 g włoszczyzny (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
400 g ziemniaków
600 g porów
łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Włoszczyznę obrać, opłukać i pokroić na plasterki. Zalać wrzącą wodą i gotować. Ziemniaki również obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do podgotowanej włoszczyzny.
Pory umyć, ciemnozielone końcówki odciąć. Części białe oraz jasnozielone starannie opłukać, drobno pokroić i poddusić w rondlu na oliwie z oliwek. Przełożyć do wywaru i całość gotować do miękkości.
Jogurt wymieszać z niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do zupy i już nie gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Zupę można również zrobić w wersji kremowej, miksując przyprawiony wywar z miękkimi warzywami. Podawać z jogurtem naturalnym.

źródło: http://pin-upcake.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation