Kuchnia

przetwory

Papryka konserwowa – tradycyjna : blog kulinarny i modowy


Składniki na zalewę:
ocet – 1 szklanka
woda – 5 szklanek
cukier – 3/4 szklanki
sól – 1 łyżka stołowa

oraz

papryka
przyprawy – gorczyca, ziele angielskie, gałązki kopru, liść laurowy lub gotowa mieszanka suszu (do ogórków konserwowych)
czosnek
olej

Najpierw przygotowuję paprykę. Myję ją, kroję, wycinam gniazda nasienne i rozdrabniam na paski o grubości około 2 cm. Razem z czosnkiem układam pionowo w średnich słoikach, wsypuję po łyżce przypraw.





W wielu przepisach czytam, że trzeba gotować zalewę, ja tego nie robię. Wody nie przegotowuję, tylko używam filtratu z dzbanka Brita. Sól kuchenna jest substancją bardzo łatwą rozpuszczalną, więc nie ma problemu, nawet jeśli użyję zimnej wody. Składniki zalewy mieszam w misce i zalewam przygotowane słoiki.



Do każdego słoika obowiązkowo należy dodać po 1 łyżce stołowej oleju! Dzięki temu jest smaczniejsza i o wiele zdrowsza, ponieważ ma to związek z przyswajaniem antyutleniaczy (karotenoidy: np. likopen). Zakręcone słoiki pasteryzować około 20 minut. Po ugotowaniu ułożyć na kilkanaście minut „na boku”, aby złapały próżnię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation