Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

moje gotowanie

Łopatka pieczona to propozycja na na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marnowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;) Oczywiście upieczoną łopatkę po ostygnięciu można traktować jako domową wędlinę i podawać do ulubionego pieczywa z ulubionymi dodatkami… Jak kto lubi…:)
Łopatka pieczona

Składniki:

około 1,2 kg łopatki wieprzowej
6 ząbków czosnku
3 liście laurowe (rozrobnione)
1 łyżeczka rozmarynu
3 łyżeczki majeranku
7 owoców jałowca (rozdrobnionych)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki
2 łyżeczki musztardy francuskiej (z ziarnami)
4 łyżki oleju rzepakowego
0,5 szklanki bulionu

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek obrać i pokroić w słupki. W mięsie ostrym nożem ponakłuwać dziurki i powkładać w nie czosnek. Resztę składników wymieszać i polać mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Przed włożeniem do piekarnika podlać bulionem.
Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w temperaturze 190 stopni około 1.5 -2 godzin
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation