Kuchnia

Kuchnia - chleb

Bułeczki z pomidorami

Składniki na 10 bułek:

350 ml wody
2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
500 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
115 g suszonych pomidorów w oliwie (sun-dried tomatoes in oil), posiekanych

Dodatkowo:

mleko, do glazury

Wszystkie składniki na bułeczki wyrobić* (najlepiej mikserem, ciasto jest dość klejące). Pod koniec wyrabiania dodać pomidory, wyrobić. Ciasto uformować w kulę i odłożyć przykryte, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę i układać na blaszce oprószonej mąką. Przykryć, odł

napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation