Kuchnia

kuchnia

Strudel jabłkowy - Kuchnia - WP.PL

Składniki

1 opakowanie (rulon) ciasta francuskiego
1,5 kg kwaśnych jabłek
80 g cukru brązowego lub trzcinowego
50 g rodzynek
50 ml śmietanki 36%
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
80 g masła
60 g bułki tartej
80 g łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki mleka
Do podania:
cukier puder do oprószenia
lody waniliowe lub śmietankowe

kalkulator miar i wag
Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rodzynki sparzamy na sitku i w dużej misce mieszamy razem z jabłkami, przyprawami, cukrem i śmietanką.

Bułkę tartą prażymy na złoto na suchej patelni. Masło roztapiamy i studzimy.

Płat ciasta francuskiego kładziemy na obsypany mąką arkusz papieru do pieczenia ciasta. i rozwałkowujemy. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy startą bułką tartą, oprócz brzegów. Wkładamy nadzienie jabłkowe (jeśli jabłka puściły sok, to lekko go odciskamy). Całość posypujemy grubo posiekanymi orzechami i zawijamy w rulon podnosząc powoli krawędź papieru - ciasto obciążone nadzieniem będzie się samo zawijało.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Strudel układamy na blaszce tak, aby miejsce gdzie brzegi ciasta zachodzą na siebie znalazło się pod spodem. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i pieczemy 40 minut.

Strudel podajemy ciepły, posypany cukrem pudrem, z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation