Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wielkanocny wieniec drożdżowy



Składniki:


1,5 słoika wiśni (720 ml)
250 ml + 3 łyżki mleka
500 g mąki
60 g cukru
Szczypta soli
42 g drożdży
75 g miękkiego masła
1 jajko
2 łyżki konfitury wiśniowej
1 żółtko
100 g migdałów w słupkach
100 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wiśnie osączyć. 250 ml mleka podgrzać, w 100 ml rozpuścić drożdże. Mąkę, cukier i sól umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wlać rozczynione drożdże, lekko zmieszać z mąką i odstawić na 15 minut pod przykryciem.

Dodać masło, jajko i 150 ml mleka, wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 50x25 cm. Wiśnie zmieszać z konfiturą i nakładać wzdłuż dłuższego brzegu prostokątów. Żółtko zmieszać z 3 łyżkami mleka, posmarować brzegi ciasta i zrolować je. Obie części skręcić w jeden sznur i ułożyć w postaci wieńca na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić jeszcze na 15 minut. Posmarować żółtkiem i piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny, polać ostudzony wieniec. Posypać uprażonymi na patelni bez tłuszczu migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation