Kuchnia

FOOD / meals

Curry warzywne z kurczakiem

Składniki:



* 1,5 kg różnych warzyw (ja użyłam: cebuli, papryki żółtej i czerwonej, marchewki, pora, korzenia pietruszki, brokuła, zielonej fasolki szparagowej, mrożonego groszku, kukurydzy i małego kawałka kalafiora)

* 500 g filetu z kurczaka

* 2 ząbki czosnku

* 1 puszka mleczka kokosowego (400-450 ml)

* 150 ml śmietanki 30%

* 1 łyżeczka kurkumy

* 2 łyżki żółtej pasty curry (można ją zastąpić też pastą zieloną lub 2 łyżeczkami curry w proszku)

* 2 grube plasterki drobno posiekanego imbiru (można zastąpić 1/3 łyżeczki sproszkowanego)

* 1 pęczek natki pietruszki

* olej

* sól i pieprz



Mięso kroimy w paseczki, oprószamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na złoto na oleju, a następnie zdejmujemy je z patelni na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Do dużego rondla wlewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone na mniejsze kawałki pozostałe warzywa (w pierwszej kolejności warzywa twarde, jak marchewka czy pietruszka, a po kilku minutach pozostałe). Warzywa dusimy pod przykryciem do chwili, aż będą miękkie (ale bardziej al dente niż rozgotowane). Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy imbir, curry i kurkumę.

Do warzyw dodajemy mięso, mleczko kokosowe oraz śmietankę i dusimy kilka minut. Jeśli będziecie mieli za mało sosu, możecie dodać 100 ml przegotowanej wody.

Curry podajemy z ryżem, posypane posiekaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation