Kuchnia

Ciasta

Serowy domek - kuchnia+
Składniki:

500 g zmielonego twarogu
200 g miękkiego masła
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
ok. 4 łyżek kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 słoik kwaskowego dżemu, np. z porzeczek
5 opakowań herbatników
Polewa:
100 ml śmietanki kremówki
150 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Ucieramy żółtka z masłem i cukrem za pomocą robota, później stopniowo dodajemy ser.
Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao, do drugiej esencję.
Połowę herbatników układamy na foli, kładziemy na nich połowę masy, a następnie drugą warstwę herbatników. Drugą połowę masy mieszamy z kakao i kładziemy na drugą warstwę herbatników.
Pośrodku układamy pasek z powideł. Całość zakrywamy na kształt trójkątnej chatki.
Śmietankę podgrzewamy i do gorącej, ale nie wrzącej, dodajemy połamaną czekoladę. Ściągamy z gazu i mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Przestudzoną masą polewamy domek, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation