Kuchnia

Kuchnia

Zupa rybna na bogato
Składniki (przepis dla 4 osób):

- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- pół pora (białą część)
- łodygę selera
- pół puszki pomidorów
- 800 ml wywaru warzywnego
- 70 ml białego wina
- 6 łyżek soku z jabłek
- 200 g krewetek
- 250 g różnych ryb
- 1/4 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego
- 1 szczyptę gałki muszkatołowej
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki cukru brązowego
- pęczek świeżego koperku
- 2 garści kiełków jarmużu
- makaron soba razowy albo kilka kromek razowego chleba

Przygotowanie:

Rozpocznij od pozbycia się ości z ryb i oczyszczenia krewetek. Następnie pokrój cebulę w piórka, a seler i por w cienkie plasterki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w garnku i wrzuć posiekane warzywa i liście laurowe, chwilę podsmaż, dodaj 2 szczypty soli i cukier. Kolejno wlej ocet i wino. Poczekaj kilka minut, aż wino odparuje. Dolej bulion i pomidory. Ryby pokrój w nieregularne kawałki i dodaj do wywaru. Wlej sos sojowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 20 minut. Zmniejsz ogień i pozostaw na mniej więcej 5 minut. W tym czasie dopraw solą i pieprzem. Pod koniec gotowania zupy zagotuj wodę i ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej resztę oleju i przez kilka minut smaż krewetki, dodaj odrobinę soli i pieprzu.

Zupę podawaj z makaronem albo chlebem, podsmażonymi krewetkami, świeżym koperkiem i kiełkami jarmużu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation