Kuchnia

ciasta

Ciasto ze szpinakiem i masą miętową.
Składniki:

biszkopt kakaowy:


3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

ciasto szpinakowe:

3 jajka
szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego

masa miętowa:

250 g landrynek miętowych
3/4 szklanki wody na wierzch ciasta:
2 torebki herbaty miętowej
3 budynie waniliowe 1 tabliczka gorzkiej czekolady
400 ml mleka UHT kolorowe kuleczki do posypania
3 łyżki cukru
250 g masła

Przygotowanie

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka i znów ubijamy. Dokładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie delikatnie wszystko mieszamy łyżką. Prostokątną formę o wymiarach 22 na 32 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut.

Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i wciąż ubijamy mikserem do rozpuszczenia cukru. Następnie wrzucamy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowujemy herbatę miętową w podanej ilości wody. Landrynki rozpuszczamy w herbacie podgrzewając wszystko na wolnym ogniu i cały czas mieszając. Budynie oraz cukier mieszamy z połową szklanki mleka, a pozostałe mleko gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy budynie oraz syrop miętowy (musi być ciepły). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na gładką masę.

Na biszkopt kakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastem szpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation