Kuchnia

Kuchnia

Kilimandżaro -

Lista składników

Składniki na ciasto ciemne:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady gorzkiej
pół łyżki margaryny
2 - 3 łyżki wody



Jak zrobić?

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temp.peraturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Margarynę roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej - wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa - masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa - wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.

Smacznego:-)

Temperatura piekarnika : 170oC

Czas pieczenia: 25 minut

skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation