Kuchnia

Kuchnia zupy

Pikantna zupa rybna z łososiem, dorszem i krewetkami


SKŁADNIKI:
włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek białej części pora)
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
2 łyżki suszonej słodkiej papryki
1/2 cebuli czerwonej lub białej
3 ząbki czosnku (+1 łyżeczka pasty czosnkowej)
3 łyżki oliwy z oliwek
250 g świeżego łososia (np. brzuszki, małe dzwonko)
100 g dorsza (świeży lub mrożony)
10 średnich krewetek mrożonych
1 pudełko pomidorów krojonych z bazylią i oregano
1 łyżka koncentratu pomidorowego z bazylią
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
natka pietruszki
do podania: cząski cytryny, jogurt naturalny, zgrillowana tortilla, ryż lub świeże pieczywo


PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotować 1,3 l wody. Dodać sól, listki, ziele, pokrojoną dowolnie włoszczyznę i suszoną paprykę. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. W tym czasie na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i plasterki czosnku. Dodać do zupy. Dodać kawałki łososia, dorsza, paprykę mieloną, koncentrat i krojone pomidory. Gotować jeszcze 5 minut. Dodac krewetki i gotować jeszcze 3 minuty. Zamieszać delikatnie by nie zniszczyć struktury ryby. W razie potrzeby zupę można jeszcze dosolić. Można też dodać ulubione zioła. W międzyczasie przygotować dodatki : ugotować ryż, zgrillować tortillę (ja zgrillowałam przez chwilę na suchej powierzchni mocno rozgrzanego grilla). Można podawać z jogurtem, dodac soku z cytryny i pospać natka pietruszki. Zupa jest bardzo konkretna i dobrze rozgrzewa.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation