Design

Design

Sernik Cherry Mess

Składniki

Spód:

140 g masła
200 g mąki
1 jajko
80 g cukru

Ser:

1 g twarogu półtłustego
350 g cukru białego (1 i 3/4 szklanki)
1 opakowanie cukru waniliowego (lub łyżeczka esencji)
250 ml kwaśnej śmietany
250 ml śmietanki 30%
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

Wierzch:

słoik dżemu wiśniowego (400 – 450 g) lub 1 i 1/2 mniejszego
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
16 herbatników
gotowe bezy (ok 100 g)

Przygotowanie

Spód:

Do miski przesiej mąkę i wsyp cukier. Palcami wetrzyj w mieszankę posiekane, zimne masło tak, żeby konsystencją przypominało drobno zmieloną bułkę tartą. W środku zrób wgłębienie i dodaj roztrzepane jajko, wszystko wymieszaj szybko łyżką lub nożem, żeby powstała bryła ciasta. Wg uznania, możesz dodać 2 łyżki śmietanki lub zimnej wody. Ciasto zagnieć na lekko oprószonym mąką blacie. Spłaszcz je na placek i wylep nim przygotowaną formę posmarowaną masłem, wyłożoną papierem do pieczenia na samym dnie i dwóch przeciwległych bokach, tak by papier wystawał ponad formę (dzięki temu łatwo wyciągniesz później sernik z formy). Nakłuj ciasto w kilku miejscach. Wstaw do lodówki na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 190 stopni i piecz spód przez ok 12 minut. Następnie wyjmij i wystudź. Piekarnik schłódź do 140 stopni.

Masa serowa:

Do miski pokrusz twaróg, dodaj śmietanę, śmietankę i 3 jajka, wszystko zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Możesz też wcześniej zmielić twaróg jeżeli Twój blender nie ma aż takiej mocy. Następnie dodaj pozostałe jajka, cukier, cukier waniliowy i mąki, wszystko jeszcze raz zmiksuj. Wylej na podpieczony, ale zimny spód. Wstaw do piekarnika na 60 do 70 minut. Gdy będzie gotowy, otwórz drzwiczki piekarnika i pozwól mu wystygnąć.
Wierzch:

Na wystudzony sernik wyłóż dżem, rozsmaruj go dobrze po całym wierzchu (odłóż trzy łyżki do kremu). Możesz użyć więcej dżemu, jeżeli masz zapas :). Przykryj go warstwą herbatników. Wstaw do lodówki. Mascarpone utrzyj z resztą dżemu i cukrem pudrem, wyłóż na warstwę herbatników, a całość posyp pokruszonymi bezami, lekko wciskając je w krem. Schłódź min 2 godziny.

Przed podaniem, ostrym nożem odseparuj sernik od formy, w miejscu, w którym nie było papieru do pieczenia i wyciągnij go za wystający papier. Krój w kwadraty i podawaj :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation