Kuchnia

ciasteczka, ciasta, torty i dekoracje

Ciasto orzechowe z powidłami - przyslijprzepis.pl
kładniki
Ciasto:
● 4 szklanki mąki
● 1,5 kostki margaryny (np. Kasi)
● 3/4 szklanki cukru pudru
● 6 żółtek
● 1 op. (16 g) proszku do pieczenia
● 1 op. cukru waniliowego
Do przełożenia:
● 1 szklanka cukru
● 6 białek
● 1 op. kremu karpatka
● 1 słoik (250 ml) powideł śliwkowych
● 20 dag łuskanych orzechów włoskich
● 100 g wódki
● polewa czekoladowa na wierzch
Sposób przygotowania
1.
Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na makaron, dzielimy na pół i wykładamy nim dwie niskie, prostokątne formy do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami.
2.
Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną, błyszczącą pianę. Smarujemy nią ciasta z powidłami, posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
3.
Przygotowujemy krem karpatkowy według przepisu podanego na opakowaniu. Wlewamy wódkę.
4.
Na jeden placek wykładamy krem karpatkowy, przykrywamy drugim plackiem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo- śliwkową do dołu i polewamy polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation