Biżuteria

słodka pycha

Oto kolejny mazurek.

Składniki - spód:
1/2 szkl. mąki kokosowej
2 łyżki tapioki
1/2 kostki masła
1 małe jajko
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki soli

Składniki - masa:
1 szkl. daktyli
1 szkl. maku

Składniki - polewa:
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki kakao


Wykonanie - spód:
Roztopione masło zblenduj z jajkiem i miodem. Zmieszaj z mąkami i zagnieć widelcem. W naczyniu podłóż wystający pas papieru do pieczenia ( bez zakrywania rogów naczynia ). Wyklej dokładnie masą formę ( możesz ją pokruszyć aby łatwiej równomiernie rozłożyć ). Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Ciasto będzie jeszcze kruche, więc odstaw do ostygnięcia.

Wykonanie - masa:
Zalej wrzątkiem na pół godziny mak, odcedź i zmiel dokładnie - ja mieliłem 5 razy aby uzyskać kremową masę. Daktyle zalej wrzątkiem na krótką chwilę, odcedź i zmiel. Połącz obie masy, następnie wlej ją do ciasta.

Wykonanie - polewa:
Roztopiony olej kokosowy połącz z miodem a następnie dodaj kakao i zblenduj.

Wyłóż orzechami i innymi bakaliami. Pozostaw do zastygnięcia. Po delikatnym poluzowaniu ścianek ciasta nożem od foremki wyciągnij ciasto podłożonym wcześniej papierem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation