Kuchnia

Jedzenie ;)

Mus czekoladowy z Baileys i kruszonką (bez jajek)

Bezjajeczny mus czekoladowy z dodatkiem Baileys, dekorowany chrupiącą czekoladową kruszonką z migdałami. Białka zamieniłam na wodę z puszki po ciecierzycy (aquafaba), którą normalnie można ubić jak białka. Aquafaba sama w smaku nie jest rewelacyjna, lecz po wymieszaniu z cukrem lub czekoladą znika jej specyficzny smak. Mus czekoladowy wychodzi szalenie lekki i aksamitny, smakuje jak zwykły mus z czekolady. Jest bez dodatku masła czy cukru, także nie jest bardzo słodki czy ciężki i sycący. Serdecznie zapraszam;)





20 minut | 4 porcje




potrzebujesz

mus czekoladowy bez jajek
200 g gorzkiej czekolady
100 ml wody po ciecierzycy w puszce
100 ml śmietany kremówki lub zimnej śmietanki kokosowej
4 łyżki Baileys





kruszonka

50 g cukru pudru
30 g posiekanych migdałów
20 g mąki
1 łyżka kakao w proszku
20 g masła
szczypta soli



dodatkowo

50 ml śmietany kremówki lub zimnej śmietanki kokosowej
1 łyżeczka cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii

Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, dodać Baileys i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.





Wodę po ciecierzycy przelać do miski miksera i ubijać na wysokich obrotach do uzyskania bardzo sztywnej, białej piany.
Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ubitą pianą, następnie stopniowo dodawać czekoladę z Baileys, delikatnie mieszając szpatułką. Przełożyć do wysokich szklanek i odstawić na godzinę do lodówki.





W między czasie zrobić kruszonkę. Wszystkie składniki wsypać do miski, rozetrzeć palcami aż powstanie kruszonka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec przez 10 minut w temperaturze 180 st.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ziarenka z wanilii.





Gotowy mus podać z waniliową bitą śmietaną i pokruszoną palcami kruszonką.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation