Kuchnia

coś słodkiego :D

Galette ze śliwkami i cynamonem

Składniki:
240 g mąki pszennej
140 g masła, schłodzonego
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
80 ml maślanki/kefiru, zimnego

Dodatkowo:
550 g śliwek węgierek (lub innych), odpestkowanych, pokrojonych w grubsze plasterki
2 łyżki zmielonych migdałów
3 łyżki cukru, do posypania
1 łyżeczka cynamonu, do oprószenia
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania ciasta

Wszystkie składniki na kruchy spód posiekać nożem, następnie wyrobić i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 - 4 mm na kształt koła, delikatnie podsypując mąką. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Środek tarty oprószyć zmielonymi migdałami. Zostawiając 3 cm wolnego ciasta od brzegu, wyłożyć śliwki w taki sposób, by ich plasterki na siebie zachodziły, w okręgach, zaczynając od zewnetrznego, kończąc na środku. Posypać cukrem, oprószyć cynamonem. Następnie brzegi ciasta założyć do środka, lekko je zlepiając (by nie odkleiły się podczas pieczenia). Ciasto na brzegach posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze 200 stopni C przez około 35 – 40 minut, do wypieczenia. Około 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć tylko na grzanie dolne, umieścić tartę bliżej grzałki. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation