Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Carbonara Monferrato
Składniki:

500 g makaronu typu wstążki”
1 pęczek szparagów
50 g masła
2 ząbki czosnku
200 g boczku wędzonego
2 żółtka
50 ml śmietany
50 g parmezanu drobno startego
oliwa
Sól
Pieprz

Przygotowanie:

Myjemy szparagi, kroimy na kawałki, usuwamy zdrewniałe części nóżek.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy 3 łyżki oliwy i podsmażamy ząbki czosnku przecięte na połówki.

Gdy czosnek się zazłoci , usuwamy go z patelni i dodajemy boczek pokrojony w kostkę. Wysmażamy.

Dodajemy szparagi, dolewamy trochę wody i doprawiamy solą do smaku.

Przykrywamy pokrywką i gotujemy 10 minut lub do momentu, aż szparagi zrobią się miękkie.

W tym czasie gotujemy makaron i przygotowujemy sos.

W miseczce łączymy śmietanę z żółtkami, parmezanem i pieprzem.

Mieszamy wszystko do połączenia się składników.

Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy go na patelnię z boczkiem i szparagami.

Mieszamy wszystko, zdejmujemy z ognia i wlewamy sos ze śmietany, jajek i sera.

Energicznie mieszamy i podajemy.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation