Kuchnia

Makaron

Makaron zapiekany z wędzonym łososiem i mozzarellą
kolendrą, pieprzem cayenne i sokiem z limonki
Składniki, 3 - 4 porcje:

Nadzienie:

• 250 - 300 g makaronu w kształcie rurek
• około 1/4 łyżeczki pikantnego pieprzu cayenne + do smaku
• sól morska, świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego), do smaku
• 100 g wędzonego łososia, pokrojonego na paseczki
• około 1/3 szklanki listków kolendry (z jednej "doniczki")
• 100 g (1 szklanka) grubo tartego sera* Pecorino, ale może być Cheddar, Manchego lub Parmezan
• 80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
• 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremowej 30%

• limonka, do skropienia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Większą formę żaroodporną (około 20 x 30 cm) wysmarować oliwą z oliwek.
Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ma być al dente - lekko twardy). Odcedzić.
Na dno formy wyłożyć połowę makaronu, posypać pieprzem cayenne, rozłożyć łososia i posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz połową kolendry. Wyłożyć resztę makaronu i przykryć (niedokładnie) mieszanką tartego sera, mozzarelli i śmietanki. Znów doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz ewentualnie pieprzem cayenne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut (standardowe grzanie góra i dół), następnie delikatnie, widelcem, przemieszać makaron w kilku miejscach i przełączyć piekarnik na funkcję grilla. Zapiekać dodatkowe 5 minut, aż miejscami ser i makaron się zrumieni. Posypać resztą kolendry i podawać skrapiając sokiem z limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation