Kuchnia

Kolory na talerzu

omlet z kozim serem i bazylią
składniki
4 jajka
1–2 łyżki startego parmezanu
1 garść posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
50g koziego sera, twarogowego
4–5 pomidorków koktajlowych
przygotowanie
rozgrzewamy piekarnik do 200°c. naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek.
do żółtek dodajemy starty parmezan i bazylię, mieszamy. białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do niej żółtka i delikatnie mieszamy. masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i równo rozprowadzamy. na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2–3 minuty, aż jajka lekko się zetną.
wyjmujemy, szybko dokładamy pokruszony kozi ser na wierzch i ponownie wkładamy do piekarnika. pieczemy ok. 10–12 minut. czas pieczenia zależy od wielkości naczynia jakiego użyjemy. omlet podajemy gorący, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation