Kuchnia

Kolory na talerzu

Błyskawiczny chleb z chrupiącą skórką
57
bez wyrabiania ciasta i długiego (nocnego) czekania na wyrośnięcie. Na zdjęciu - chleb z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki:

• 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant)
• 1 łyżeczka cukru
• 400 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie*
• 350 g wody mineralnej niegazowanej



* opcjonalnie - można zrobić chleb bez dodatków lub dodać do niego 200 g podsmażonego pokrojonego boczku lub różnych rodzajów sera, a nawet orzechów włoskich i rodzynek.





Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
Gdy piekarnik będzie już bardzo nagrzany, do gorącego garnka wlać ciasto z miski wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut.
Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation