Święta i uroczystości

wielkanoc

My Culinary Art: Faszerowane jajka barwione burakami

Składniki:
4 jajka
2 duże buraki
1/2 szklanki octu winnego
1 litr wody
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
sól, pieprz do smaku
świeży tymianek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Buraki obieramy, drobno kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy ocet winny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Jajka gotujemy na twardo: wkładamy do garnka, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę. Doprowadzamy do wrzenia - od tego momentu gotujemy 8 minut. Po tym czasie delikatnie zlewamy gorącą wodę, wlewamy zimną. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Jajka obieramy ze skorupek, wkładamy do wystudzonej wody buraczanej. Odstawiamy na 30 minut. Wyciągamy i czekamy aż trochę przeschną.

4. Różowe jajka kroimy na pół, delikatnie wyjmujemy żółtka. Białka układamy na talerzu. Żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, mieszamy z musztardą i majonezem; doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do przygotowanych białek, dekorujemy świeżym tymiankiem. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation