Kuchnia

Przepisy

Przekładaniec czekoladowy
Składniki:

BISZKOPT CZEKOLADOWY
6 jajek
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki gorzkiego kakao
5 dag czekolady deserowej

DO NASĄCZENIA
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki likieru amaretto

MASA CHAŁWOWA
50 dag serka mascarpone
20 dag śmietany kremówki 30%
10 dag cukru pudru
20 dag chałwy o smaku waniliowym

5 dag gorzkiej czekolady do dekoracji

Biszkopt czekoladowy:
Prostokątną foremkę 21x25 cm (zmierzony spód foremki) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować wszystkie składniki. Żółtka oddzielić od białek. Czekoladę deserową zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Mąkę pszenną wymieszać z kakao i przesiać 2 razy przez siteczko. Do mąki dodać startą czekoladę i wymieszać. W tym momencie włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 175 stopni C.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacząć stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać na wysokich obrotach miksera. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z kakao i czekoladą (najlepiej w kilku etapach) i bardzo delikatnie wymieszać łyżką tak, aby nie zniszczyć ubitej piany. Na koniec zebrać ciasto z samego dna miski i delikatnie przemieszać.

Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 35 - 40 minut. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika i energicznie wyjąć z formy, można lekko wyrzucić, aby nie opadł. Wystudzić.
Masa chałwowa:
Chałwę rozdrobnić widelacem. Serek mascarpone przemieszać łyżką (można też przez chwilę zmiksować mikserem na małych obrotach). Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijać. Śmietanę z cukrem dodać do serka i wymieszać. Na koniec dodać rozdrobnioną chałwę i wymieszać. Wstawić do lodówki na czas nasączenia biszkoptu.
Przekładanie:
Dobrze wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Przygotować nasączenie: kawę rozpuszczalną zalać minimalną ilością gorącej wody i dokładnie wymieszać. Dodać likier i wymieszać. Każdą cześć nasączyć.

Na dolny biszkopt wyłożyć krem chałwowy (zostawić 6 - 7 łyżek na wierzch), wyrównać i przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć i posmarować resztę kremu. Wierzch ciasta posypać gorzką czekoladą startą nożykiem do warzyw. Ciasto wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation