Design

Design

Jabłecznik z pianką – przepis

Składniki:

biszkopt:

3 jajka
70 g cukru
1 łyżka wody
80 g mąki pszennej

warstwa jabłkowa:

2 kg twardych jabłek (waga przed obraniem)
woda
2 galaretki – u mnie gruszkowe
cukier do smaku

pianka:

400 ml śmietanki 30%
2/3 szklanki wody
1 galaretka gruszkowa

dodatkowo: orzechy włoskie

Wykonanie:

Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę (możemy też zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Dodajemy niewielką ilość wody, możemy dosłodzić do smaku i prażymy jabłka kilka minut. Następnie do gorących dodajemy galaretki (proszek) i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia galaretek. Studzimy, mieszając od czasu do czasu.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy wodę i przesianą mąkę. Delikatnie mieszkamy. Tortownicę ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanej do 180 stopni na około 17 minut. Biszkopt studzimy, zdejmujemy papier i umieszczamy ponownie w formie.

Wystudzone jabłka rozkładamy równo na biszkopcie i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie ostatnią galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy wystudzoną galaretkę mocno miksując. Szybko wykładamy na masę jabłkową, wyrównujemy, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i wstawiamy do lodówki.

Jabłecznik z pianką jest gotowy po około 3 godzinach. Idealny do popołudniowej kawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation