DIY - zrób to sam

ciasteczka

Wielkanocna babka czekoladowo-orzechowa


Skład.

1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kakao
2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka orzechów laskowych (kilka odkładamy do dekoracji na wierzch)
czekolada deserowa


Zaczynamy.
Masło wraz z cukrem miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wbijamy po jednym jaku i dalej miksujemy. Następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę, a także jogurt i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia, sodę, przesiane przez sitko kakao, a także posiekane orzechy laskowe. Ponownie delikatnie mieszamy.

Blaszkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wylewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy w temp. około 160/70C przez około 50-60minut.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią babkę. Na wierzchu układamy grubo posiekane orzechy laskowe.

UWAGA: wszystkie składniki na babkę powinny mieć temperaturę pokojową
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation