Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Dorada pieczona z batatami | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI

2 PORCJE:
2 dorady lub inne białe ryby, oczyszczone, wypatroszone
sól
1,5 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki soku z cytryny
4 ząbki czosnku
kolorowy pieprz
2 łyżeczki musztardy
1 i 1/2 dużego batata (500 g)
1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
2 łyżeczki masła
1/2 szklanki (125 ml) białego Martini lub białego wina (polecam użyć Martini)
DODATKI:
100 g śmietany 12% lub jogurtu greckiego
ostra papryka w proszku
świeża kolendra
cząstki cytryny lub limonki do skropienia
PRZYGOTOWANIE

Dorady opłukać i osuszyć, na jednym boku zrobić po 3 nacięcia nożem. Ryby oprószyć solą morską, w środku i na zewnątrz. Położyć na talerzu, skropić sosem sojowym, 2 łyżkami oliwy i sokiem z cytryny. Dokładnie wysmarować w powstałej mieszance.
Do środka ryby włożyć po połówce ząbka czosnku, po łyżeczce musztardy oraz po około 1/3 łyżeczki drobno pokruszonego lub zmielonego kolorowego pieprzu. Odstawić na około 1/2 - 1 godzinę.
Zagotować osoloną wodę w garnku. Bataty obrać i pokroić w kostkę, wrzucić na wrzątek i gotować przez około 13 minut aż będą miękkie. Odcedzić, wyłożyć na talerz, w razie potrzeby doprawić solą. Posypać rozmarynem, 1 łyżeczką zmielonego kolorowego pieprzu i skropić 1 łyżką oliwy, delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Dorady ułożyć w naczyniu żaroodpornym naciętym bokiem do góry, polać resztą marynaty z talerza, bok z nacięciami z grubsza posmarować roztopionym masłem. Obok ryb wyłożyć bataty oraz resztę przepołowionych wzdłuż ząbków czosnku.
Wstawić do piekarnika i piec przez 16 minut. W połowie pieczenia na dno formy wylać Martini. Na koniec pieczenia można na minutę włączyć grill aby skórka miejscami się zrumieniła.
Podawać z kolendrą, śmietaną oprószoną ostrą papryką i cząstkami cytryny lub limonki.
WSKAZÓWKI

Podobne danie możemy zrobić z pstrągiem, sandaczem, baramundi, dorszem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation