Kuchnia

Pyszności słodkości

-ciastka HIT 180 g
-roztopione masło 70 g
-tortowncia średnica ok. 21 cm

Masa serowa
-ser twarogowy 700 g zmielony 2 razy
-śmietana kremówka 250 ml
-żelatyna 2 łyżki
-woda do żelatyny 7 łyżek
-olejek waniliowy 1 łyżeczka
-cukier kryształ 3/4 szklanki

Posypka i przybranie
-ciastka HIT 80 g
-bita śmietan do ozdoby

Krok 1
Najpierw z ciastek usuwamy masę, kruszymy ciastka na mniejsze kawałki i miksujemy w rozdrabniaczu na pył (lub wkładamy ciastka do foliowej torebki i mocno dociskając wałek kruszymy na małe ziarenka). Następnie roztapiamy masło i dodajemy je do zmiksowanych ciastek i dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy ok. 21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem i wykładamy na dno wymieszaną masę ciasteczkową masę. Równo rozprowadzamy i mocno ugniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30-40 min. aby masa stwardniała.

Krok 2
Do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy bardzo niewielką ilością gorącej wody i mieszamy aż żelatyna rozpuści się – odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3
Do miski dodajemy zmielony twaróg (jeżeli twaróg nie jest zmielony musimy posiekać go rozdrabniaczem do ciasta aby był pulchny), dodajemy usunięta masę z ciastek, olejek waniliowy i całość rozdrabniaczem do ciasta ugniatamy, siekamy i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy wszystkie składniki mikserem. Następnie dodajemy ciepłą żelatynę i ponownie całość mieszamy mikserem na gładką masę.

Krok 4
Masę serową wylewamy do tortownicy na zastygłe dno i wstawiamy do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.

Krok 5
Wyjmujemy sernik z tortownicy i posypujemy / opruszamy najpierw z wierzchu zmielonymi ciastkami, a następnie szerokim nożem nakładamy ciasteczkowy pył na bok sernika. Bitą śmietaną dekorujemy wierzch.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation