Kuchnia

ciasta

TORCIK Z KASZY MANNY.


250 g margaryny/masła,
1 litr mleka,
1 szklanka cukru pudru,
3 żółtka (można pominąć),
1 szklanka kaszy manny
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 puszka brzoskwiń (900g),
2 łyżki żelatyny (20g),
owoce lub konfitura owocowa,
1 łyżka kakao
opakowanie okrągłych biszkoptów

Kaszę gotuj w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Odstaw do przestygnięcia. Miękkie masło utrzyj z cukrem dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku (żółtka można pominąć, nie wydaje mi się, żeby wpływały bardzo na smak czy konsystencję). Do powstałej masy z żółtkami dodawaj po łyżce kaszę, ciągle mieszając. Masę podziel na dwie części do jednej dodaj łyżkę kakao do drugiej ekstrakt. Dno tortownicy o średnicy 21 cm posmaruj masłem (możesz też wyłożyć papierem do pieczenia, który też należy wysmarować masłem) wyłóż biszkoptami, wyłóż najpierw ciemną, a potem jasną warstwę kaszy. Z brzoskwiń odlej 1/2 szklanki syropu i wymieszaj z 2 łyżkami żelatyny. Odstaw na 5 minut. Pozostałe brzoskwinie zmiksuj. Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi owocami. Masę brzoskwiniową przełóż do tortownicy na kaszę i odstaw do lodówki by stężała. Gotowy torcik podawaj z owocami lub konfiturą. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation