Kuchnia

Mniami

Pudding ryżowy z sosem z owoców jagodowych - przepis o! kuchnia |

NA PUDDING:

1/2 szklanki białego ryżu (najlepiej krótkoziarnistego)
3 szklanki mleka 3,2%
1/4 szklanki cukru
1 laska wanilii
malutka szczypta soli

NA SOS:

2 szklanki owoców jagodowych (użyłam borówek, malin i poziomek)
2-3 łyżki cukru (w zależności od słodyczy owoców)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej



Ryż wsypujemy do garnka z grubym dnem zapobiegającym przypalaniu, zalewamy szklanką zimnej wody i zagotowujemy, następnie odcedzamy na sicie i wrzucamy z powrotem do garnka.
Ryż zalewamy mlekiem, dodajemy sól i cukier. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do ryżu ale pozostałą laskę też wrzucamy do garnka.
Ryż gotujemy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aby zlikwidować tworzący się na wierzchu kożuch i zapobiec przypaleniu. Gotujemy do czasu, aż ryż zgęstnieje i zmięknie ale będzie jeszcze w nim trochę mleka. Chodzi o to, że w czasie ostygania ryż nadal będzie je wchłaniał i żeby w efekcie końcowym nie był zbyt gęsty. Na szczęście w razie czego zawsze można dolać mleka.
Po wyłączeniu gazu pod ryżem możemy wyjąć laskę wanilii, bo już spełniła swoje zadanie.
Owoce myjemy wrzucamy do garnka, część lekko rozgniatamy łyżką żeby puściły sok, dosypujemy cukier, dolewamy 2 łyżki wody i zagotowujemy mieszając.
Łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy z 1/4 szklanki wody i wlewamy do owoców. Ponownie je zagotowujemy mieszając. Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje.
Jak wspominałam pudding można jeść ciepły lub zimny podany z ciepłym lub zimnym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation