Kuchnia

pieczywo

PITA - PIECZYWO BUŁGARSKIE NADZIEWANE FETĄ
SKŁADNIKI:
•500 g mąki pszennej
•1,5 łyżeczki soli
•1 łyżka drożdży instant
•5 łyżek ciepłej wody
•1 łyżka cukru
•70 ml oliwy
•120 ml ciepłego mleka
•1 małe opakowanie (kubeczek) jogurtu/maślanki/kefiru
•1,5 kostki sera feta, pokruszonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Drożdże, cukier, wodę oraz odrobinę mąki miesza się razem i pozostawia do wyrośnięcia.
2. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Potrwa to około 5-6min. Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące.
3. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części.
5. Rozwałkowujemy pierwszą część na okrągły placek. Smarujemy oliwą a na wierzchu rozkruszamy połowę sera feta.
4. Następnie rozwałkowujemy kolejną porcje ciasta na podobny okrągły placek i nakrywamy nią poprzedni. Smarujemy oliwą i posypujemy pozostałą fetą. Powstanie jakby torcik przełożony fetą.
5. Rozwałkowujemy ostatnią część ciasta i nakrywamy nią całość.
Teraz kroimy tak powstały torcik na 14-16trójkątów ( jak babcina babkę taka z prodiża)
6. Każdy Trójkąt zwijamy zaczynając od szerszej strony , układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, w odstępach, podczas wyrastania te odstępy znikną . Brzegi tortownicy smarujemy oliwą i wysypujemy otrębami lub bułką tartą.
7. Gdy już zawiniemy wszystkie umieszczamy tortownicę w foliowym worku i owijamy dość szczelnie i odstawiamy na 1,5h.
8. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 220st. Pieczemy 35minut.

Smacznego!


zródło:przepisyzsercadomu.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation