Święta i uroczystości

wielkanoc

Mazurek marcepanowy

kładniki:

500 g masy marcepanowej
1/2 białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
ozdoby cukrowe
Wykonanie:

Odłożyć 1/3 części masy marcepanowej.
Z pozostałej rozwałkować dwa kwadraty przy czym jeden o 2 cm mniejszy, o grubości 1 cm i 0,5 cm.
Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i ułożyć większy kwadrat, a na nim mniejszy.
Z pozostałej masy uformować pleciony pasek i wyłożyć na rant każdego boku.
Ranty posmarować białkiem.
Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na max. i zapiec 3-4 minuty do zarumienienia.
Odstawić do wystudzenia.
Białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładki, błyszczący lukier.
Posmarować cały srodek mazurka.
Z pozostałych resztek masy uformować kwiatki.
Udekorować motywami cukrowymi i wafelkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation